Vanhasen 5 virhettä

Matti Vanhanen tilitti Helsingin Sanomissa 7.9. omaa valheellista propagandaansa amerikkalaismallisista puutarhametropoleista. Kyseessä siis lähinnä yhden miehen piirrustuspöydällä syntynyt malli, jossa melkein jokainen pääkaupunkiseudun yli miljoonasta ihmisestä voisi asua omakotitalossa. Vanhasen mukaan tämä ei edes aiheuttaisi ilmastohaittoja tiivistä kaupunkiasumista enempää.

Ei voi kuin hämmästellä miten tuollaista tekstiä julkaistaan niin monessa paikassa lähes totuudelta kuulostavana. Tässä selkeimpiä Vanhasen vaarallisia virheitä:

1. Ihmiset haluavat omakotitaloihin

Vanhanen itsekin toteaa Hesarissa, että 40% ei halua. Ja tuo on vain Suomen keskiarvoluku. Jos katsotaan nuoria helsinkiläisiä, niin luku on jotain aivan muuta. Ja nuoret helsinkiläiset kuitenkin edustavat tulevaisuuden suomalaisia eri tavalla kuin 60%:n omakotihalukkaiden keskiarvoa dominoivat varttuneet maaseutuasukkaat. Jos siis haluaisi puhua tulevaisuuden Suomelle niin pitäisi sanoa että ”ihmiset eivät halua omakotitaloihin”.

Lisäksi omakotitaloissa halutaan usein asua siksi, että historiassa on niin paljon huonoja kerrostalototeutuksia ja lähiötoteutuksia. Kerrostaloissa ja tiiviissä lähiöissä on kuitenkin erittäin paljon tilaa parannuksille ja laajalle yhteisöllisyydelle. Parannusten avulla nuo prosenttiluvut voitaisiin muuttaa kerrostalomyönteisemmiksi. Mutta tuota 40% osuutta, joka ei nytkään halua omakotitaloon ei saa muutettua omakotitalomyönteisemmäksi mitenkään.

Pitäisi olla helpompaa muuttaa Vanhanen tulevaisuuden kansalaisten näköiseksi kuin koko tulevaisuuden kansa Vanhasen näköiseksi. Mutta Vanhanen vaikuttaa sen verran jääräpäiseltä propagandassaan, että tuo yhden ihmisen sivistäminen ja asennemuokkaaminen voi osoittautua yllättävän haastavaksi.

2. Kauppa kävelymatkan päässä

Kun Vanhanen sanoo että puutarhametropolissa kauppa on kävelymatkan päässä, niin hän tarkoittaa vain ruokakauppoja. Pieni kävelyretki urbaanissa kaupungissa voisi paljastaa ettei urbaani nykyihminen halua asioida ruokakaupoissa. Urbaani nykyihminen asioi mieluummin kirjakaupoissa, kahviloissa, harrastusliikkeissä ja ravintoloissa. Vanhasen mallissa tuollainen elämästä nauttiminen on suljettu pois ja elämästä on tehty väkisin pelkkää ruokakauppaa tai omassa pihapiirissä kökkimistä.

3. Sähköauto pelastaa

Haloo Vanhanen!?! Sähköauto on tilapäinen ratkaisu päästöongelmiin. Sähköautolla on pienemmät päästöt kuin polttomoottoriautolla. Mutta päästöongelmaa suurempi kysymys onkin energia ja sen tietää jokainen asiaan perehtynyt. 10 miljardin ihmisen maapallossa energiaa tullaan tuijottamaan paljon tarkemmin kuin nyt tuijotetaan ilmastonmuutosta ja co2:ta.

Sähköauto vie yhtä paljon energiaa kuin polttomoottoriauto. Usein sähköauto vie energiaa enemmän johtuen polttomoottorin palamisen suhteellisen korkeasta hyötysuhteesta ja sähkön siirtotekniikan ja akkujen ja niiden lataamisen melko korkeista hävikeistä.

Laajan sähköautoilun varaan ei siis saisi rakentaa todellista tulevaisuutta. Todellisen tulevaisuuden tulee olla vapaampi koko yksityisautoilusta. Siis vapaampi kaikesta yksityisautoilusta, myös sähköautoilusta. Lähen päivittäinen yksityisautoilu on kaikissa muodoissaan liikaa energiaa vievää 10 miljardin ihmisen maapallolle.

Haluaisin nähdä Vanhaen puutarhametropolin toimivan ilman yksitysautoilua eli polkupyörien ja raideliikenteen varassa. Mahdoton ja liian kallis yhtälö.

4. Työpaikkoja lisää kehyskuntiin

Helsingin Sanomien mukaan pienten kuntien omavaraisuusaste työpaikoissa on noin 50 %. Vanhanen näkee ratkaisuna esim. lähikaupat ja muut pienetaajaamiin nousevat pienet uudet palvelut. Jos ollaan realistisia niin lähiruokakauppojen ja vastaavien avulla pienten kuntien työpaikkaomavaraisuus saadaan 50%:sta ehkä 60%:iin. Nyt kuitenkin tarvitaan ratkaisuja tyydyttämään kaikkien 100% työmatkalaisten ongelmia. 40% puutarha-asukkaista joutuisi Vanhasen mallissakin edelleen matkustamaan päivittäin pitkiä työmatkoja. Se tuskin on kenekään edun mukaista.

Vai onko Vanhasella jotain etätyöhön liittyviä valttikortteja hihassaan? Rankat veroalennukset yrityksille etätyön teettämisestä ja valtion tukemaa videoneuvotteluteknologiaa koteihin? Tuskin, mutta toivottavasti.

5. Talojen lämmitys biopolttoaineilla

Talojen lämmitys on yksityisautoiluakin suurempi energiasyöppö Suomessa. Ja tässäkin asiassa Vanhanen tuijottaa vain päästöjä eikä energiankulutusta. Omakotiasumine vie aina enemmän energiaa kuin vastaava tiiviimpi kerrostaloasuminen. Tuo on selkeä fakta. Jos siis tulevaisuuden tyyliin yritetään vähentää energian kokonaiskulutusta, niin Vanhasen mallilla tulee nopeasti seinä vastaan. Siinä mallissa energiankulutus säilyy suurena vaikka lämmityksen päästöjä saataisiinkin esim. uusilla polttoaineratkaisuille kuriin.

Yhteenveto: Vanhasen mallista ja tekstistä paistaa kaikkialta läpi tuo Nurmijärvi. Herätys pääministeri. Tulevaisuus rakennetaan muualla kuin Nurmijärvellä. Kun ollaan ratkaisemassa pääkaupunkiseudun tulevaisuutta niin mallia otetaan toisesta suunnasta. Mallia ei oteta edes Helsingistä vaan suuremmista metropoleista – Lontoosta, New Yorkista, Hong Kongista, Tokiosta, Riosta,… Ehdotan Vanhaselle pitkää ekskursiota todellisiin metropoleihin, jotta silmät avautuisivat tuon puutarhamallin täydelliselle mahdottomuudelle.

Toisaalta pitää muistaa, että Vanhanen on viimeiseen asti pesunkestävä poliitikko. Vaikka puutarhamalli on pitkällä tähtäimellä ilmastollinen ja energiankulutuksellinen ekokatastrooffi, niin nykysuomessa sen kannattajia on jopa 50% äänestäjistä. Vanhasen mallissa se riittää vaalivoittoon, joka lienee tärkeämpää kuin Suomen ja pääkaupunkiseudun tila vuonna 2030. Ei Vanhasta ole tähän mennessäkään valittu tehtäviinsä helsinkiläisten toimesta, eikä valita jatkossakaan. Vanhasen kannattajat on hajakeskitetty ihan muualle.

Mainokset

4 Responses to Vanhasen 5 virhettä

 1. […] Kimppakivassa luetellaan Vanhasen viisi virhettä, joista yksi on seuraava: “Laajan sähköautoilun varaan ei siis saisi rakentaa todellista tulevaisuutta. Todellisen tulevaisuuden tulee olla vapaampi koko yksityisautoilusta. Siis vapaampi kaikesta yksityisautoilusta, myös sähköautoilusta. Lähen päivittäinen yksityisautoilu on kaikissa muodoissaan liikaa energiaa vievää 10 miljardin ihmisen maapallolle.” […]

 2. […] aiheesta ovat vaahdonneet mm. Kulutusjuhla, Pala Maailmaani, Skitso-Janne ja Kimppakiva. Piakkoin myös aika moni muu helsinkiläinen […]

 3. acabaca sanoo:

  Tiheä asutus on kiva siksi että tapaa enemmän ihmisiä jotka ovat ärsyttäviä tai muuten vain haitaksi ja joita saa sitten vihata ja toivoa asuvansa jossain ihan muualla. Asuttuani puoli vuotta Tampereella toivoin jo meteoriitin pyyhkäisevän koko paskakasan kartalta, ja Tampere sentään ei edes ole mikään iso paikka. Muutettuani huomattavasti väljempään Jyväskylään jossa on keskustassakin vielä kunnon viheralueita alkoi elämä maistua paljon paremmalta, enkä mistään sellaisesta palvelusta joutunut luopumaan jota olin joskus oikeasti käyttänyt.

  Helsingissä olen käynyt kahdesti ja molemmilla kerroilla jäi fiilikseksi että onpas vitun ruma ja ahdistava kaupunki, ei ikinä töihin tänne vaikka mitä maksaisivat.

 4. B.W. sanoo:

  Joku tolkku sähköautojen haukkumisessakin.

  Polttomoottorin jos minkä energiahyötysuhde on onneton. Sähköautoissa moottorit ovat myös pienempitehoisia ja kuluttavat siksi vähemmän energiaa, toisin kuin yllä väitetään – 20 kW sähkömoottorilla pääsee tyypillisessä suomalaisessa ajosuoritteessa perille aivan yhtä varmasti ja jokseenkin yhtä nopeasti kuin 60 kW polttomoottorilla.

  Yksi Olkiluoto 3:n kokoinen energiantuottoyksikkö muuten riittäisi koko Suomen henkilöautokannan ruokkimiseen, jos ne kaikki muutettaisiin sähköautoiksi. Kaikki pienhiukkas- ja CO2-päästöt vain jäisivät käytännössä pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: